Козунак с мас


Необходими продукти:


1 кг брашно
6 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. разтопена мас
1 ч.ч. захар
1 каф.л. сол
1 кубче мая  (или 2 п. суха)
настъргана кора от 1 лимон
1/2 ампула ванилия
100 гр стафиди








Начин на приготвяне:

Затопляме прясното мляко и в него слагаме 1 ч.л. захар и толкова брашно, също и маята, за да шупне.
Пресяваме брашното и в него правим кладенче.
Разбиваме яйцата, като преди това отделяме един жълтък за намазване.
Добавяме ги в брашното, както и шупналата мая, захарта, солта, лимоновата кора и ванилията.
Замесва се тесто, като постепенно се добавя разтопената мас.
Вече готовото средно меко тесто се намазва с олио и се оставя за около час да втаса.
Размесваме добре отново и се добавят стафидите.
Получава се около 2 кг тесто, което разделяме на парчета, в зависимост как искаме да ги оплетем и в какъв съд ще печем.
Оплитайки го, го намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и го поръсваме със захар.
Оставя се да втаса.
Пече се  в незагрята фурна на 180 градуса до готовност (около 45 мин.).












0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook